2022-04-14 14:58:15• hírek • Bede Emőke

Több mint 3800 lakossági bejelentés érkezett tavaly a Helyi Rendőrséghez

A Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal alárendeltségébe tartozó Helyi Rendőrség tavalyi évre vonatkozó kimutatásából kiderül, hogy a szerv 2021-ben 3.839 lakossági bejelentést kapott, ezek közül 3.720-at telefonon keresztül, 119-et pedig írásos formában, ám ezeknek mindössze 89 százaléka bizonyult megalapozottnak.

Ugyancsak a tavalyi mérlegből lehet tudni azt is, hogy 2021-ben a Szatmárnémetit pásztázó térfigyelő kameráknak köszönhetően 13.012 olyan esetet észleltek a Helyi Rendőrség munkatársai, melyek közbelépést igényeltek, azaz naponta 35-36 eseményre derül fény az élő kameraképeknek révén.


Az összesen 106 darab térfigyelő kamerát tartalmazó rendszerrel Szatmárnémeti legfontosabb kereszteződéseit, a forgalmasabb helyszíneket, piacokat, játszótereket, a város bejáratait, illetve egyéb, valamilyen szempontból fontos helyet monitoroznak a nap 24 órájában. A térfigyelő berendezések által rögzített felvételeket egyébként nem csak a Helyi Rendőrség használhatja fel, hanem a Szatmár Megyei Rendőr-felügyelőség és az ügyészség is. A tavalyi évben a nevezett hatóságok összesen 164 alkalommal kértek ki a kamerák által rögzített képeket, melyek így számos büntetőjogi ügy megoldásához járultak hozzá.


A telefonos és írásos bejelentések számának alakulása az elmúlt években


A Helyi Rendőrség munkatársai 2021-ben 4.201 akciót szerveztek, melyek közül 3.029-et más intézményekkel közösen, 1.172-t pedig egyedüli eljáró szervként.


A tavalyi év feladatainak egy részét a pandémia leküzdése érdekében bevezetett óvintézkedések betartásának ellenőrzése tette ki. E téren 1.336 bírságot szabtak ki összesen 464.000 lej értékben. Ami a közbiztonságot illeti, az állomány 365 akciót bonyolított, melyek nyomán többek között a közintézményeknél, az iskoláknál, a játszótereknél, a régi központ parkjában, a Coposu sétányon, illetve a Kossuth-kertben is felügyelték a rendet. Rendszeresen járőröztek a töltések környékén is, ezzel próbálva megakadályozni, hogy a legeltető juhászok betereljék a város területére a nyájakat. A tavalyi évben mindössze öt juhászt kellett azért megbírságolni, mert a nyájak számára tiltott területre terelte az állatokat.


A Helyi Rendőrség munkatársai a szabálytalankodó autósokkal, kerékpárosokkal és gyalogosokkal sem elnézőbbek, hiszen a közlekedési szabályok be nem tartásáért összesen 6.502 büntetést szabtak ki összesen 1.156.815 lej értékben.  Felkutatták továbbá a pl. hulló cserepek vagy betört ablakok miatt felújításra szoruló ingatlanok tulajdonosait, s ahol már folyt a munka, ellenőrizték azt is, hogy az előírásokat betartva állították-e fel a közterületen a munkálatok során használt állványokat.


Az egyéni és más intézményekkel közös járőrözések során 69 bűncselekményt észleltek (pl. lopás rablás, kábítószer-használat, ittas vagy jogosítvány nélküli autóvezetés, rongálás), s ezeknek nyomán 44 személyt adtak át a nyomozás folytatásában illetékes szerveknek.


A Helyi Rendőrség ugyanakkor szélmalomharcot folytat a kéregetőkkel és hajléktalanokkal szemben is, akik leggyakrabban a régi központ parkjában, a Szamos nagyáruház mögötti parkolóban, a templomok környékén, az egykori kazánházakban, földszinti balkonok alatt és különféle épületek pincéiben húzták meg magukat. Amennyiben e személyek nem rendelkeztek Szatmárnémetin belül lakcímmel, értesítették a területileg illetékes hatóságot, ha pedig kolduló kiskorúra bukkantak, akkor a kiskorúak sürgősségi befogadására szolgáló központtal vették fel a kapcsolatot (ilyenre 7 esetben került sor).


Az egység egy másik, igencsak fontos feladata a környezet és a zöldövezetek megóvása volt. Az esetek nagy többségében sikerült azonosítani a háztartási hulladékot vagy bontási törmeléket illegálisan lerakókat, a zöldövezetekben rongálókat és a közterületen tüzet gyújtókat is – ilyen jellegű esetek miatt 688 büntetést szabtak ki közel 133.000 lej értékben. Ami pedig a városképet csúfító, elhagyott autókat illeti, összesen 216 ilyen kocsit azonosítottak és vettek nyilvántartásba, a tulajdonosokat pedig minden esetben felszólították, hogy mielőbb szabadítsa fel a feleslegesen elfoglalt parkolóhelyet.


Az észlelt szabálysértéseket napestig lehetne sorolni, ettől beszédesebb az adat, mely szerint a Helyi Rendőrség munkatársai 2021-ben összesen 4.264 figyelmeztetést és 10.844 pénzbírságot szabtak ki összesen 4.437.840 lej értékben. Ez egyébként akár több is lehetett volna, viszont az egység komoly létszámhiánnyal küzd: míg az organigramban 158 betölthető hely szerepel, 2021 végén mindössze 112 volt betöltve, azaz 46 fős hiányban vannak. Ezek közül 3 betöltetlen poszt vezetőségi szinten van, 43 pedig a végrehajtó állományban. A helyzet orvoslására egyébként nemrégiben versenyvizsgát is hirdetettek.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: